Балалар мен жасөспірімдердің ұтымды тамақтануы.
Тамақтану-салауатты өмір салтының маңызды аспектілерінің бірі. Баланың ерте жастан бастап тамақтануына назар аудару керек, өйткені осы уақытта баланың өсуі мен дамуы қалыптасады, оның денсаулығының негізі қаланады.
Тамақ-балаға қажетті пластикалық материал мен қуат беретін жалғыз көз. Ми мен дененің қалыпты белсенділігінің негізі тағамның сапасына байланысты. Ата-аналар баланың «қиын» табиғаты дұрыс тамақтанбаудың нәтижесі екенін, дұрыс тамақтану ақыл-ой қабілетін жақсартатынын, балалардың есте сақтау қабілетін дамытатынын және осылайша оқу процесін жеңілдететінін білуі керек. Баланың қалыпты дамуы үшін ағзадағы ақуыздардың, майлардың, көмірсулардың, минералдардың, дәрумендердің қажетті мөлшерін қамтамасыз ететін дұрыс тамақтану қажет.
Баланың дұрыс тамақтануы баланың ағзасына жақсы сіңетін, ас қорыту жүйесінің даму деңгейі жасына сәйкес келетін тағамдардың арқасында қамтамасыз етілуі керек. Осы себепті балаларға ысталған, қуырылған, ащы, ыстық және суық тағамдарды, өңделген тағамдарды тұтынуға кеңес берілмейді.
Баланың әртүрлі тағамдарды жеуі маңызды. Күн сайын Балаларға көкөністер, жемістер, ет, сүт және ашытылған сүт өнімдері, май мен өсімдік майлары, нан қажет. Жалпы орта білім беру ұйымдарында білім алушыларды тамақтандыруды ұйымдастыру 2022 жылғы 17 ақпандағы №ҚР ДСМ-16 «қоғамдық тамақтану объектілеріне қойылатын санитариялық-эпидемиологиялық талаптар»санитариялық қағидаларымен регламенттелген. Осы Санитариялық қағидалар ведомстволық тиесілілігіне және меншік нысанына қарамастан білім беру ұйымдарында білім алушыларды тамақтандыруды ұйымдастыруға қойылатын санитариялық — эпидемиологиялық талаптарды, нормаларды белгілейді. Рационалды тамақтану-адам денсаулығын жақсартуды және аурулардың алдын алуды, өсуді, қалыпты дамуды және өмірлік белсенділікті қамтамасыз ететін тамақтану. Балалар мен жасөспірімдерде қарқынды жаттығулар кезінде барлық жүйелер мен органдар, дененің күрделі гормоналды қайта құрылуы, жүйке және жүрек-тамыр жүйелерінің, мидың функциялары белсендіріледі. Сондықтан, осы уақытта баланың денесін сақтау өте маңызды. Демек, мектептегі теңдестірілген тамақтану мәселесі ең өзекті болып табылады.
Рационалды тамақтану принциптері
Энергия балансы. Оқушылардың диетасы балалардың тез өсуіне және қарқынды өміріне байланысты дененің барлық энергетикалық қажеттіліктерін қанағаттандыруы керек. Сіз күніне бес рет тамақтануды есте ұстауыңыз керек және кез-келген тағамды елемеуден аулақ болуыңыз керек. Күнделікті диетаның құнын таңғы асқа 20-25%, түскі асқа 30-35%, түстен кейінгі тағамдарға 10-15%, кешкі асқа 20-25%, екінші кешкі асқа 10% бөлу керек.
Теңдестірілген тамақтану. Баланы барлық тағамдық ингредиенттермен, дәрумендермен, макро-және микроэлементтермен жеткілікті түрде қамтамасыз ету иммундық жүйенің күйін жақсартады, дененің қоршаған ортаның жағымсыз факторларына төзімділігін арттырады. Күнделікті диетаға ет, сүт, май және өсімдік майы, қара бидай және (немесе) бидай наны, көкөністер мен қантты қосқан жөн. Балық, жұмыртқа, ірімшік, сүзбе, құс два екі – жеті күнтізбелік күнде бір рет қосу керек. Толық теңдестірілген тамақтану ақуыздардың, майлардың, көмірсулардың 1:1:4 қатынасын қамтамасыз етеді.
Қуат режимі. Тамақтану ішінара және тұрақты болуы керек, жеке тамақтану арасындағы уақыт 3,5-4 сағаттан аспауы керек. Балалардың тамақтануы химиялық құрамы мен пісіру әдісіне бейімделуі керек. Балалардың рационында ащы дәмдеуіштерді (желкек, бұрыш, қыша, сірке суы және олар қолданылатын тамақ өнімдері), шырындар мен сусындарды құрғақ концентраттар түрінде қолдануға болмайды. Балалар тағамдарын дайындау тәсілдері бойынша негізінен қайнату, бұқтыру, бумен пісіру көзделеді.
Балалық шақта адамның дұрыс тамақтану дағдыларын қалыптастыру және баланың өз денсаулығына дейінгі тамақтану тәртібіне жауапкершілікті қалыптастыру өте маңызды. Бала алатын тағам тұтынатын энергияны толтыруға ғана емес, сонымен қатар дененің дұрыс өсуі мен дамуын қамтамасыз етуге де қызмет етуі керек. Дұрыс тамақтану-денсаулық кепілі.

